Szukaj
Menu Menu
Konto Konto
Corciano.pl
Ulubione Ulubione
0
Koszyk
0
Koszyk
Szukaj

Grille ogrodowe

8 Produktów
Nowość
Grill ogrodowy węglowy ruszt żeliwny wózek ANGUL  SMART
349,99 PLN

Grill ogrodowy węglowy ruszt żeliwny wózek ANGUL SMART

• Dostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Grill Gazowy Nierdzewny  Paul 4+1 PREMIUM Ruszt Żeliwny  18.8 KW
1 699,99 PLN

Grill Gazowy Nierdzewny Paul 4+1 PREMIUM Ruszt Żeliwny 18.8 KW

• Niedostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Grill ogrodowy węglowy ruszt żeliwny wózek Carbo - Angul II PREMIUM
619,99 PLN

Grill ogrodowy węglowy ruszt żeliwny wózek Carbo - Angul II PREMIUM

• Niedostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Grill Ogrodowy Gazowy Mike 4 palniki +1 EUROHIT GARDEN wózek
1 299,00 PLN

Grill Ogrodowy Gazowy Mike 4 palniki +1 EUROHIT GARDEN wózek

• Niedostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Grill węglowy Beczka Eurohit Garden
389,99 PLN

Grill węglowy Beczka Eurohit Garden

• Niedostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Grill ogrodowy węglowy ruszt żeliwny wózek Carbo - Angul
499,99 PLN

Grill ogrodowy węglowy ruszt żeliwny wózek Carbo - Angul

• Niedostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Grill Ogrodowy Gazowy 4 palnikowy
1 029,99 PLN

Grill Ogrodowy Gazowy 4 palnikowy

• Niedostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Grill Ogrodowy Gazowy Cathy 4 palniki +1 EUROHIT GARDEN wózek
1 149,00 PLN

Grill Ogrodowy Gazowy Cathy 4 palniki +1 EUROHIT GARDEN wózek

• Niedostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych

Rodzaje grilli ogrodowych

Wybierając grill ogrodowy, warto przyjrzeć się bliżej jego rodzajom oraz ich specyfikacji. Jeśli chodzi o rodzaj zasilania, to można wymienić, takie modele jak:

  • grill węglowy- najczęściej spotykany, klasyczny model. Z takiego urządzenia korzysta się niezwykle łatwo, wystarczy tylko wsypać do pojemnika węgiel, rozpalić ogień przy użyciu podpałki i położyć potrawę na ruszcie. Tego typu urządzenie ma wiele zalet, wśród których należy wspomnieć o: bezpiecznej konstrukcji, wysokiej wytrzymałości, świetnym smaku potraw czy niskich kosztach eksploatacyjnych. Dla niektórych wadą może być konieczność jego samodzielnego rozpalania, czy też czyszczenia. Grille węglowe są to często modele lekkie i mobilne, a więc można je zabrać ze sobą na wyjazd. Sprzęty te mogą być wykonane ze stali nierdzewnej albo z żeliwa.
  • grill gazowy- rozwiązanie czystsze, niewymagające użycia węgla czy też dostępu do gniazdka, a jedynie posiadania butli gazowej. Takie modele cieszą się rosnącą popularnością. Urządzenia zasilanie są przy użyciu specjalnej butli gazowej tudzież podłączenia do gazu ziemnego. Wśród ich zalet można wymienić możliwość regulowania ilości wydzielanego ciepła czy też łatwość i wygodę rozpalania. Nie sprawiają też trudności w czyszczeniu. Grille gazowe różnią się jednak od wersji na węgiel przede wszystkim wyższym kosztem zakupu oraz eksploatacji, większym ciężarem oraz innym smakiem przygotowywanych potraw.
  • grill elektryczny- wymaga dostępu do gniazdka, nie trzeba go rozpalać i jest łatwy w obsłudze. Wystarczy tylko ustawić pożądaną temperaturę. W odróżnieniu od grilli gazowych są to modele bardzo lekkie i mobilne. Poza tym mają takie same funkcje jak wersje na gaz. Takie produkty przydają się zwłaszcza na przydomowych imprezach. Co ważne, trzeba je ochraniać przed opadami deszczu oraz dużą wilgotnością.

Jaki grill węglowy kupić: murowany czy przenośny?

Wiele zależy od naszych preferencji i tego, w jaki sposób będziemy korzystać z grilla. Jeżeli ma on stanąć w ogrodzie i chcemy, aby był jego elementem ozdobnym, wówczas można postawić na model murowany. Grille ogrodowe do zabudowy mają wiele zalet. Przede wszystkim są to propozycje niebywale wytrzymałe, które posłużą nam przez długie lata. Atutem takich sprzętów jest też wielkość paleniska, które pozwala na przygotowywanie wielu potraw w tym samym czasie, dla licznych gości. Grill murowany staje się często integralną częścią ogrodu i jest jego znakomitą dekoracją.

Dla kogo będzie on dobrym wyborem? Zwłaszcza dla osób z dużą rodziną, czy też urządzających większe przyjęcia w gronie przyjaciół. Urządzenie można obudować bloczkami betonowymi, silikatowymi czy naturalnym kamieniem. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza grill betonowy, obudowany betonowymi prefabrykantami. Jeżeli chodzi o model przenośny, będzie on lepszym wyborem dla osób grillujących sporadycznie, w mniejszym gronie tudzież tych, którym zależy na mobilności tego sprzętu.

Grill węglowy czy gazowy – różnice

Grill węglowy znacząco różni się od modelu gazowego. Oczywistą różnicą, jaką można zauważyć, jest rodzaj materiału grzewczego. W przypadku modeli węglowych wykorzystuje się węgiel albo brykiet, a potrawa przygotowywana jest, poprzez podpiekanie na ruszczcie, dzięki czemu ma swój wyjątkowy smak. Wybierając grill węglowy, należy pamiętać, aby dostosować go do swoich potrzeb. Tylko wtedy grillowanie na świeżym powietrzu będzie dla nas przyjemne i komfortowe.

Na rynku, dostępnych jest wiele modeli węglowych np.: z podnoszonym rusztem zawieszonym na trójnogu, w formie kominka, grill żeliwny z pokrywą, grille ogniskowe, czy grille betonowe w kształcie komina. Warto podkreślić, że takie sprzęty dostępne są w dosyć przystępnych cenach, natomiast akcesoria do nich można dokupić właściwie w każdym większym sklepie.

Grill gazowy do swojego działania wymaga użycia butli gazowej. Gaz podgrzewa ruszt i daje możliwość ustawienia optymalnej temperatury. W przypadku takich modeli nie ma konieczności rozpalania urządzenia, gdyż wszystko odbywa się automatycznie. Nie istnieje też ryzyko przypalenia potraw, a przygotowane dania są zdrowsze od tych opalanych w dymie. Grille gazowe można też łatwiej oczyścić i nie dochodzi u nich do aż tak silnych zabrudzeń, jak w przypadku wersji na węgiel.

Grill ogrodowy - co należy wiedzieć przed zakupem?

Grille ogrodowe dostępne są w różnych kształtach. Spotkać można jednakowo te prostokątne, kwadratowe, jak i okrągłe. Chętnie wybierane są grille okrągłe, które składają się z dwóch półkul. Pierwsza z nich służy do umieszczenia węgla, natomiast druga pełni rolę pokrywy. Taki model pozwala na przygotowanie dużej ilości jedzenia, jednak jego obły kształt może nieco utrudnić jego rozmieszczenie. Pokrywa sprawdzi się natomiast w przypadku nagłej zmiany pogody. Nie mniej popularne są modele o prostokątnej podstawie oraz zabudowanych bokach, w których możliwe jest zmienienie wysokości rusztu.

Co jeszcze należy wiedzieć? Grill ogrodowy powinien być stabilny, a więc dobrze jest zwrócić uwagę na jego liczbę nóg oraz sposób przymocowania ich do misy. Nóżki muszą być więc grube i solidnie przymocowane, co zmniejszy ryzyko przewrócenia się sprzętu. Ciężki i stabilny model nie upadnie pod wpływem wiatru, natomiast zamocowane kółeczka ułatwią jego przemieszczanie.

Ważną kwestią jest też jakość rusztu. Powinien być on wykonany z bardzo dobrej jakości materiałów, ze stali nierdzewnej albo żeliwa. Są one gwarancją jego długiej żywotności. W droższych modelach producenci zastosowali stal nierdzewną, pokrytą dodatkowo porcelaną. Kupując grill ogrodowy, należy też zwrócić uwagę na dodatkowe akcesoria, które ułatwią jego obsługę. Są to między innymi wszelkie półeczki, szpikulce, szczypce itp.

Czyszczenie grilla

Najważniejsze jest to, aby grilla czyścić regularnie, po każdym jego użyciu. Przyrządzanie potraw na brudnym ruszcie jest nie tylko nieestetyczne, ale także zagraża naszemu zdrowiu. Spalony tłuszcz zawiera toksyczne związki chemiczne, które przenikają do grillowanych produktów. Zaniedbanie urządzenia może też doprowadzić do powstania trudnych do usunięcia zabrudzeń. Niezbędne wtedy może okazać się użycie silnych detergentów, jak i długotrwałe szorowanie jego powierzchni.

Przed przystąpieniem do tej czynności należy przygotować takie akcesoria jak: szczotka z włosiem ze stali szlachetnej, mała zmiotka, pędzelek, duża dwustronna gąbka z chropowatą powierzchnią, wiadro z wodą i wąż ogrodowy. Do wymycia można użyć specjalistycznego preparatu, jak i domowych specyfików. W myciu powierzchni tych urządzeń sprawdzają się takie produkty jak woda z sodą oczyszczoną, sól kuchenna czy ocet.

Mycie grilla należy rozpocząć od jego wypalenia, od razu po jego użyciu. Do czyszczenia można przystąpić po lekkim ostudzeniu sprzętu. Najpierw wyjmujemy ruszt i usuwamy popiół ze ścianek i dna misy, który powinien trafić do popielnika. Używamy w tym celu pędzla albo zmiotki. Następnie zdejmujemy popielnik i opróżniamy do z popiołu. Misę grilla i pozostałe elementy opłukujemy pod strumieniem wody z węża ogrodowego, po czym czyścimy gąbką nasączoną wodą z płynem do mycia naczyń. Co ważne, oczyścić należy wewnętrzną powierzchnię urządzenia, ale także zewnętrzną warstwę. Całość płuczemy, a ruszt i kratkę grillową czyścimy twardą szczotką, a następnie osuszamy.

Najczęściej zadawane pytania

Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie grilla węglowego?

Istotnym parametrem jest zwłaszcza wielkość rusztu oraz gabaryty całego urządzenia. Im większy ruszt, tym więcej jedzenia przygotujemy w tym samym czasie. Wymiary grilla i rusztu powinny być dobrane do naszych indywidualnych wymagań. A na decyzję wpływa głównie to, dla ilu osób najczęściej grillujemy. Mały ruszt będzie odpowiednią opcją dla niewielkich rodzin czy też, jeżeli zależy nam na mobilności sprzętu. Gabaryty grilla węglowego powinny być natomiast dobrane do ilości wolnej przestrzeni, którą możemy poświęcić na jego przechowywanie. Warto też zastanowić, czy potrzebny jest nam zestaw mobilny, czy stacjonarny grill ogrodowy. Jeżeli potrawy będą przygotowywane jedynie w przydomowym ogrodzie, wówczas można postawić na duży, efektowny grill stacjonarny. Nie bez znaczenia jest też materiał wykonania poszczególnych elementów konstrukcji. Wysokiej jakości stal nierdzewna będzie odporna na ekstremalne temperatury i działanie czynników atmosferycznych. Ostatnią kwestią są dodatkowe akcesoria, które ułatwią i usprawnią grillowanie jedzenia. Należy więc zwrócić uwagę, czy dany model posiada np. pokrywkę (pozwala na równomierne wypieczenie i skraca czas smażenia), termometr (umożliwia kontrolowanie temperatury obróbki termicznej), popielnik (ułatwia utrzymanie sprzętu w czystości), pokrowiec (okaże się pomocy w celu bezpiecznego przechowywania grilla na zewnątrz). Ponadto, podczas grillowania przydaje się też przestrzeń do odkładania półmisków z jedzeniem czy akcesoriów oraz półka do przechowywania węgla.

Jak grillować na grillu węglowym?

Pierwszą czynnością, jaką trzeba wykonać przed uruchomieniem sprzętu, jest jego dokładne oczyszczenie, używając do tego delikatnych szmatek czy gąbek, bez ostrych powierzchni. Następnie należy ułożyć na palenisku odpowiednią ilość węgla albo brykietu, po czym rozpalić ogień, korzystając z rozpałki czy bezdymnego palnika. Po jego rozpaleniu płomień należy zostawić na ok. 10-15 minut, a po osiągnięciu optymalnej temperatury, można już przystąpić do rozłożenia jedzenia na ruszcie. W przypadku grillowania z pokrywą, możną ją opuścić od razu po wyłożeniu na ruszt produktów. Trzeba też pamiętać, aby obracać co pewien czas żywność. Po upieczeniu mięsa na ruszcie warto go odstawić, aby soki w jego wnętrzu mogły się równomiernie rozmieścić.

Jak czyścić grill węglowy?

Czyszczenie grilla jest niezbędne po każdym jego użyciu. Najpierw należy wypalić pozostałości jedzenia, po czym usunąć zanieczyszczenia przy użyciu szczotki z włosiem ze stali nierdzewnej. Uwaga! Można to zrobić dopiero po lekkim ostudzeniu grilla, nie może być on gorący. Tego rodzaju szczotka sprawdza się do oczyszczania rusztu stalowego, jak i żeliwnego. Do wymycia urządzenia można zastosować mieszankę wody z octem czy też sięgnąć po specjalistyczne preparaty, które poradzą sobie z cięższymi zabrudzeniami. Nie można też zapomnieć o przetarciu obudowy sprzętu, wilgotną szmatką, po czym osuszeniu całej konstrukcji.

Rozwiń opis Zwiń opis
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl